blogid ja internettmajandusuus maailm

Küprose pangarööv võttis hoiustajate eurod ära

Küprose pangad olid suletud alates 16. märtsist. Tänasest ehk 28. märtsist saab kontoris/automaadis välja võtta 300€, välismaal teha kaardiga oste 5000€ ja välismaale viia sularahas kuni 1000€. See on hoiuste äravõtmine. Tagatud hoiuse ehk 100 000€ väljavõtmiseks kulub 333 pangakontoris käimist, mis koos pühapäevadega(pank suletud) ja riiklike pühadega “külmutab” raha panka vähemalt 1 aastaks. Jube mõelda kui peaksid käima terve aasta pangakontoris või automaadi juures, et 300€ kaupa oma raha kätte saada. Euro on surev valuuta, pidage see meeles. Jälgige Küprost, sest selle järgi tehakse järgmistes riikides. Bloomberg küsib juba: kas Sloveenia on järgmine Küpros?

Selline tegevus oli arusaadav, et takistada inimeste tungi oma raha päästmiseks see pankadest välja võtta. Tulemuseks oleks olnud pankade rahalised raskused, sest nad on hoiuste arvelt andnud pikaajalisi laene. Sisuliselt oli tulemus halvim mõeldavatest.

Esiteks kaotasid hoiustajad usalduse Euroopa Liidu õiguskindluse suhtes. Algselt räägiti, et kõigile hoiustele kehtestatakse ühekordne makse (riikliku terrori jõuga). Hiljem loobuti kõigi hoiustajate karistamisest ja otsustati maksu võtta ainult nendelt hoiustajatelt, kelle arvel oli üle 100 000 euro. Edaspidi peavad kõik hoiustajad arvestama, et riigi probleemide või panga raskuste korral minnakse nende hoiuste kallale. Seda tehti näiteks 2002. aastal Argentiinas, kus välisvaluuta vajadusega riik külmutas tehingud välisvaluuta hoiustega ja hiljem andis nende asemele eriti nõrga vahetuskursiga peesosid. Sisuliselt võeti ära 95% dollarites olnud hoiuste väärtusest.

Teiseks jätkub raha väljavool pankadest, lihtsalt väiksemal hulgal. Keegi ei julge enam hoiustada ja minnakse uuesti üle sularahas arveldamisele. See tähendab, et riigi võimalused käibemaksu saada või firmade käibeid kontrollida jäävad väiksemaks.

Kolmandaks annab see aimu, et ükski Euroopa Liidu riik pole kaitstud sarnase pangaröövi vastu. Pole kuulda olnud, et inimestele hüvitatakse panka külmutatud rahad. Näiteks sellisel juhtumil, et olid müünud oma senise kinnisvara ja sõlminud lepingu uue soetamiseks aga kapitali liikumisele  seatud piirangute tõttu ei saa seda nüüd teha.

Küpros näitas, millised tulemusedo on “piiramatul likviidsuse lisamisel” Euroopa Keskpanga poolt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga