inimesed

Kas asjadel võiks olla hing?

Kas asjadel võiks olla hing? Ma mõtlen sellist, mis mõnikord tujutseb ja põhjustab elektrilises seadmes (arvuti, telefon, printer, jne) arusaamatut tegevust või tõrkeid. Umbes selline olukord, et lähed kellegi teise tõrkuva printeri probleemi lahendama ja siis kõik töötab laitmatult. Ratsionaalne pool minus nimetaks seda animismiks, elukogemuse pool ütleks nii ja naa. Hakkasin sellele mõtlema kui ilma vooluta seisnud DVD salvestaja hakkas ennast kohe käivitamise järel välja lülitama ja mina seostasin seda vaid natuke varem ühe teise (moodsama) DVD salvestaja soetamisega. Umbes nii, et vana solvus uuema toomise peale ja läks puhkusele.

Laupäeval võtsin tõrkuja lahti ja selgitasin põhjuse katse-eksituse meetodiga välja (pooled esipaneeli nupud tuli lahti ühendada). Ma pole veel vabanenud mõttest, et mis oli selle juhtumise tõenäosus just teise samaliigilise asja soetamise järel. Teooria siin ei aita, sest algandmed valemi rakendamiseks puuduvad(pole teada vea esinemine ajaperioodi jooksul või võimalike tekkivate vigade koguarv). Enamasti ma hinge olemasolu ei usu (asja või elusa organismi sees) aga mõnikord pannakse see proovile, sest mõistus leiab seoseid põhjuse ja tagajärgede vahel, mida saab selgitada nähtamatu jõu sekkumisena. Mida keerulisem on seade, seda suurem on ilmselgelt ka vea tekkimise võimalus. Elektriga on veel see probleem, et selle liikumist pole näha (erinevalt mehaanilistest masinatest) ega tajuda sellele mõjuvaid välju (teised seadmed, Maa magnetväli, jne).

Jõutsin järeldusele, et mina ei usu asjade hinge olemasolusse. Kui ma seda teeksin, siis peaksin ilmselt kas ajadele nime andma, et hingega lepitust ja paremat koostööd saavutada. Huvitaval kombel tean 2 juhust (ühte telest ja teist päriselust), kus naised on autole andnud inimese nime. Tea, kas nad on tundlikuma tajuga või on neil lihtsalt suurem usk kui minul või aitab asjadele nime andmine lihtsalt ümbritsevat maailma paremini kontrollida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga