Euromaidan kaitseb tapjad

Eilne päev oli lõhestunud Ukraina jaoks kurb, sest meeleavaldajad võtsid relvad kätte ja hakkasid politsei pihta tulistama (7 tapetud). Kokku on ööpäeva jooksul surnud 25 inimest.

Huvitav kajastus oli teleuudistes. ETV rääkis politsei poolsest rünnakust meeleavaldajate vastu ja näitas suures plaanis kilpide ja nuiade-kaigastega kaklemist. Nad olid selgelt protestijate poolel, süüdistades võime. Vene uudistes näidati suurelt veriseid miilitsaid ja nende haavu ning mõisteti hukka miilitsa ründamine ja lõhkumine/põletamine Kiievis. Euronews näitas tänaval lamavaid surnukehasid(riiete järgi tsiviilisikud) ja Euroopa poliitikuid, kes kutsusid osapooli läbirääkimisi taasalustama. Ukraina uudistes näidati tänavatel olnud rahvast, kelle käes olid tulirelvad (püstolid ja jahirelva laadne püss). Samuti prokuröri, kes lubas seadusliku korra maksvusele panna. Üks vene telekanal kordus õhtu jooksul mitu korda Regioonide partei esindaja juttu, et nende kontori ründamisel osales 500 inimest, kes piirasid hoone sisse ja lasid uksele läinud valvuri maha, samuti põletati ruumide sisustust ja lõhuti seda ning töötajatel on lõikehaavu (hoonest lahkumisel rahvas ründas neid). Üks teine sama partei poliitik heitis võimudele ette, et ei tule käsku korratused lõpetada karmide meetmetega.

Mul on keeruline öelda, kumb osapool on süüdi aga surnud leiavad ärakasutamist mõlema osapoole propagandas. Venemaa ja Ukraina näitavad veriseid või tapetud miilitsaid, Lääs meeleavaldajate vigastusi.

Kui peaks tõsi olema, et opositsioon keeldus president Viktor Janukovitšiga televisioonis väitlemisest ja nõustus vaid eraviisiliste kohtumistega, siis see näitab nende nõrkust. Kas avalikus esinemises või puudulikus argumentatsioonis aga igal juhul kõlbmatust valitsemiseks.

Telekaadreid vaadates tundus huligaanide ja kurjategijate(tapjate) õhtune tegevus olevat barrikaadide põlemapanemine, mis ajasid siis süsimusta tossu(autorehvidest). Pole sugugi loodust säästev tegevus aga EL ei ütle sellel teemal midagi.

Pronksiöö ajal nõuti politsei vägivalla toetamist ja inimõigustele sülitamist. Tagantjärgi teame, et EV on kinnipeetud inimestele rohkem maksnud kui saanud ise äralõhutud asjade eest. Pole üldse välistatud, et meil läksid ametiasutused selle korraldamisega ka hoogu(Ganini tapmine) ja lootsid Savisaare maja akende sisseviskamisest õli tulle valada. Eriteenistuste huvi oli vägivalda provotseerida, et saada endale suuremaid õigusi. Mul on tunne, et Eesti Vabariigi on üle võtnud prokuratuur ja Kaitsepolitseiamet ning valimistel mandaadi saanud on neile vaid käpiknukud. Ukraina võimud võtsid tagasi näomaski kandmise keelu, meil on see seadustes sees ning keegi ei protesteeri.

Ukraina puhul on propagandas uued pöörded, kus tänavatel protestijate senised juhid (poliitilistest parteidest, mis on parlamendis vähemuses ega suuda midagi häältega läbi suruda) süüdistava võime vägivalla provotseerimises. Räägitakse, et miilitsa ründajateks ongi tegelikult võimude palgatud inimesed. Seda väidet kuulsin ühel korral Vikerraadio Reporteritunni saatest, vist oli Marko Mihkelson (võin eksida). See ei ole usutav selgitus, sest ilma protestijate laialdase toetuseta ei saaks võimalikuks relvi kandvad kurjategijad nende seas, kes tulistavad miilitsaid ja Regioonide partei kontori töötajaid surnuks.

Peamine põhjus on majanduse kehv seis, mis on osa inimesi viinud tänavatele. Eestil on vedanud, et Soome on nii lähedal ja võib kolida ka teistesse samarikastesse riikidesse ning pole patriotismi oma riigis olukorda parandada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga